Waarom FoodforCare?

Elke patiënt heeft iedere dag recht op lekker eten en drinken dat bijdraagt aan het welbevinden en het herstel aantoonbaar bevordert.

 

FoodforCare maakt dit mogelijk door dagverse hoogwaardige gerechten en dranken, met zorg bereid en met aandacht geserveerd.

 

NIEUW: FOOD FOR KIDS GIDS

Hét magazine om je vingers bij af te likken! De leukste gids over eten, want bij FoodforCare zijn wij gek op eten. En jij? We hebben de gids volgepropt met de lekkerste puzzels, de knapperigste verhalen en de sappigste weetjes. We hopen dat het je mag smaken en dat je snel weer beter wordt!

VERZEKERAAR CZ INVESTEERT IN FOODFORCARE

CbusineZ, de zorginnovatie- en participatiemaatschappij van CZ, gaat investeren in FoodforCare. De samenwerking moet er toe leiden dat het concept op korte termijn ook voor en na een ziekenhuisopname aangeboden gaat worden. Bij patiënten thuis.

Lees meer...

VERSPILLING VOEDING RADBOUDUMC MEDE DOOR FOODFORCARE GEDAALD TOT 11%

De NOS bericht dat voedselverspilling in ziekenhuizen de helft minder kan. Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40 tot 11%. Het Radboudumc heeft in de periode van 2012-2014 al forse stappen gezet qua dervingsreductie (van 40 naar 25%).

Lees meer...

BNR-INTERVIEW: ZIEKENHUIS IS DE AARDAPPELEN-GROENTE-VLEES VOORBIJ

Drie keer per dag tegen heug en meug een te zoute, doorgekookte maaltijd naar binnen moeten werken terwijl je je toch al niet lekker voelt: in het Radboudumc waren ze hier klaar mee. Het ziekenhuis is in zee gegaan met Maison van den Boer.

Lees meer...

GEERT-JAN VAN HAL:

"Het ‘concept’ is buitengewoon te noemen, als het spreekwoordelijke ‘Ei van Columbus’."

Lees meer...

AMALIA KINDERZIEKENHUIS

Vanaf 4 juli zijn we gestart met het uitserveren van FoodforCare-gerechten op de kinderafdeling. Lees over hun ervaringen!

Lees meer...

RADBOUDUMC GAAT VERDER MET FOODFORCARE

Patiënten beoordelen het voedingsconcept zeer positief. Eten in het Radboudumc is er het afgelopen jaar sterk op vooruit gegaan, zo blijkt uit de evaluatie van het nieuwe voedingsconcept FoodforCare. Zowel patiënten als medewerkers vinden dat de smaak, presentatie en het aantal eetmomenten verbeterd zijn. Op basis van deze bevindingen heeft de Raad van Bestuur van het Radboudumc besloten door te gaan met FoodforCare...

Lees meer...

KARIN AALDERS OVER FOODFORCARE: "WAT MISTE IK JULLIE CONCEPT!"

Ik vergeet nooit meer mijn eerste dag dat ik kennis maakte met jullie concept. Wat heb ik vol smaak zitten genieten en eten. Zonder dat het me moeite koste.

Lees meer...

FOODFORFUN
HEALTHY MEAL

De Healthy Meal was een groot succes op de Food Inspiration Days 2016! Geloof maar dat gezond ook lekker kan zijn. Dat is écht geen sprookje! Tijdens de Food Inspiration Days 2016 afgelopen dagen hebben wij samen met de Efteling ons idee van gezonde voeding voor kinderen op pakkende wijze vertaald... Het FoodforFun Healthy Meal!

 

‘Ik voel me beter.’ ‘Ik vind het weer leuk om over eten te praten.’ ‘De gerechtjes zien er gezond en aantrekkelijk uit.’ ‘Ik heb minder medicatie tegen misselijkheid nodig.‘Ik eet meer.’
Patiënt is partner

In 2013 is op initiatief van de afdeling Medische Oncologie van het Radboudumc een pilot gehouden met een nieuw voedingsconcept voor klinische patiënten. De initiator van dit project op de afdeling Medische Oncologie was het Adolescents and Young Adults (AYA) & Food dreamteam van het AYA Expertise Platform Radboudumc.

In 2014 en 2015 is het FoodforCare-concept door Maison van den Boer en Radboudumc met een pilot op 5 afdelingen verder ontwikkeld tot een innovatief, duurzaam en gestroomlijnd voedingsconcept dat ziekenhuis-breed ingezet wordt.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het pilot-onderzoek op de afdeling oncologie in 2013 heeft aangetoond dat er een significante verbetering in het welzijn van de patiënt merkbaar was en leidde tot een halvering van de anti-emetica. Ook werd eten weer onderwerp van gesprek tussen patiënt en verzorger. In 2015 werden de eerdere bevindingen versterkt door vergelijkbaar onderzoek op de afdelingen: cardiologie, cardio-thoracale chirurgie, longziekten en hematologie. Hiermee werd aangetoond dat FoodforCare toepasbaar is op alle patiëntgroepen.

Om het effect van FoodforCare wetenschappelijk verder te onderbouwen is met ingang van juni 2015 medisch onderzoek gestart.

Bijdrage aan Care & Cure

Binnen FoodforCare staat interactie en voorlichting voorop. Dat leidt ertoe dat er een gesprek plaatsvindt tussen patiënt en voedingsassistent, waarbij gezamenlijk gekozen wordt voor de best mogelijke voeding. Patiënten krijgen gedurende de dag minimaal zes kleine gerechten geserveerd in tegenstelling tot de gangbare drie eetmomenten per dag. Alle gerechten zijn met de grootste zorg ontwikkeld. Ten aanzien van eiwitten, koolhydraten, energie, natrium, allergenen en kritische diëten biedt FoodforCare een optimale en smaakvolle oplossing voor 20 verschillende patiëntgroepen, met alle belangrijke voedingswaarden die voor de specifieke patiënt essentieel zijn. Het assortiment bestaat uit meer dan 380, veelal dagverse gerechten: shakes, smoothies, ontbijt, lunch, soepen, warme maaltijden, salades, desserts, snacks en snoep. Ook familie en vrienden krijgen de mogelijkheid om met de patiënt samen te eten.

‘Verleiden’ van de patiënt

De voedingsassistent heeft binnen FoodforCare een cruciale rol: het “verleiden” van de patiënt. Deze rol bestaat uit:

  • Informeren
  • Adviseren
  • Coachen
  • Motiveren

Zoals in 2013 al verwoord door het AYA-platform heeft FoodforCare het doel om “van elk, door de patiënt gewenst moment van de dag, van ‘eten en drinken’ ook een klein feestje te maken. Door met plezier en kennis te anticiperen op de persoonlijke wensen en behoeften van de patiënt met verse, verantwoorde voeding op maat en met aandacht geserveerd. Daarmee bevorderen wij samen de gezondheid en het welbevinden.”

Differentiatie naar patiëntengroepen

FoodforCare biedt maatwerk. Het assortiment is met zorg ontwikkeld en kan worden toegesneden op de wensen en eisen per specifieke patiëntengroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oncologiepatiënt die in de meeste gevallen slecht eet en misselijk is van de chemokuur. FoodforCare biedt voor deze patiëntengroep gerechten die geur- en smaakarm zijn en een hoge calorieën eiwit-intake bevatten. Voor de cardiologiepatiënt, die in veel gevallen, gedurende een langere periode van zijn of haar leven te vet en te zout heeft gegeten, biedt FoodforCare natrium en caloriearme gerechten die goed op smaak zijn gebracht met geur- en kruidenmelanges.

Duurzaam businessmodel

FoodforCare hecht veel waarde aan een duurzaam bedrijfsproces. Zowel in bedrijfsvoering als op maatschappelijk verantwoorde aspecten. Deze aspecten dragen bij aan effectiviteitswinst en gelijktijdig ook aan gezondheidswinst.

FoodforCare werkt enkel met biologische en verantwoorde kwaliteitsproducten. De gerechten bevatten geen kunstmatige E-nummers. Waar mogelijk, wordt gebruik gemaakt van streekproducten van lokale boeren.

Zoals eerder beschreven, is FoodforCare samen met patiënten en zorgprofessionals ontwikkeld en zet zich maximaal in voor het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan AYA’s.

Het assortiment bevat een diversiteit aan vegetarische en veganistische gerechten. Het FoodforCare assortiment sluit volledig op de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld algenshakes, saucijzenbroodjes van lupinebonen en eiwit verrijkt brood.

In het ketenproces ligt permanente focus op het beperken van food waste aan zowel gebruikerskant als aan productiekant. Ook het gebruik van disposables wordt zoveel mogelijk gemeden.

Voeding tegen gelijkblijvende kosten

Door de integrale benadering van hoogwaardig koken, gastvrij uitserveren, verleiden van de patiënt en registreren en adviseren inzake eten en drinken wordt bijgedragen aan welbevinden en herstel van patiënt. FoodforCare gaat een intensieve en langdurige samenwerking aan in de hele keten van inkoop t/m retourstroom/afwas. Dit geschied tegen gelijkblijvende kosten.