Amalia Kinderziekenhuis

Kinderafdeling RadboudUMC

RadboudUMC is geheel over naar FoodforCare. Vanaf 4 juli zijn we gestart met het uitserveren van FoodforCare gerechten op de kinderafdeling. Dit is een bijzondere ervaring, omdat wij als Conceptual Supervisors niet gewend zijn om met zieke kinderen om te gaan. Als Conceptual Supervisors is ons doel het concept te bewaken en de afdeling zo rustig mogelijk over te laten gaan naar FoodforCare. Dit doen wij door middel van aansturen, begeleiden en coachen. Alleen is dit niet altijd eenvoudig op de kinderafdeling. Het is soms onmenselijk wat deze kleine patiënten mee maken. Aan de andere kant krijg je er ontzettend veel waardering voor het werk dat wij doen, wanneer de patiënt hartstikke enthousiast wordt van het FoodforCare eten.

 

Gerechten kinderafdeling

Toen we met de voorbereidingen op de kinderafdeling startte merkte we meteen dat het eten van de volwassenen niet aansloot op de behoefte van kinderen. Voor de kinderafdeling zijn speciale gerechten ontwikkeld. Dit komt mede omdat kinderen een totaal andere smaakbeleving hebben dan volwassenen. Vooral zoete en zoute gerechten hebben de voorkeur. Alleen zijn deze gerechten lang niet altijd gezond. Er is er voor gekozen om te starten met drie menukaarten voor de leeftijd van 1 – 4 jaar, 4-10 jaar & 10 jaar en ouder. Dit bleek al snel teveel en is er voor één overkoepelend menu gekozen met gezonde gerechten. Door de gerechten op een leuke manier aan te bieden en het laten zien van de gerechten, maakt het kind de keuze.

 

Kinderen en gedrag

Alle verschillende leeftijdsgroepen en specialisme liggen door elkaar, je kan dit het beste vergelijken met een klein ziekenhuis in een ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat je snel moet schakelen tussen kinderen met verschillende leeftijden. De pubers vonden het eten op het begin helemaal niks. Ze vonden dat het naar ‘’kattenvoer’’ smaakte. Het naar ‘’kattenvoer’’ smaken verdween snel, nadat ze verschillende gerechten geproefd hadden en het veel lekkerder was dan het eten van voorheen. Je spoort de pubers aan door te zeggen dat het net zo proeft als thuis en/of dat het erg lekker is. Voor de kinderen onder de tien is het visuele kiezen belangrijk. Ze vinden het namelijk niet belangrijk of het een smoothie aardbei, banaan of abrikoos is, maar de kleur is veel belangrijker. Voorbeeld; ‘de meiden hebben de voorkeur voor een roze smoothie en de jongens hebben liever een andere kleur dan roze.’ Bij elk patiëntje moet je creatief het gerecht zien aan te bieden. 

 

Persoonlijke aandacht

Regelmatig komt het voor dat de kinderen onvindbaar zijn. Dit zorgt voor de nodige uitdagingen als patiënten  aan het spelen zijn met de ouders op het Kinderplein of op de operatiekamer liggen. Het is hierdoor moeilijk de kinderen op de juiste tijden aan het eten te krijgen. Maar door de inzet van de Verpleegvoedingsassistenten krijgen allen patiënten op tijd hun eten. Daarnaast vragen sommige patiënten om aandacht en het liefst één op één. Dit maakt het moeilijk om de afstand te bewaren maar dit is wel noodzakelijk. Kinderen zijn onbezonnen en praten met iedereen over hun ziekte.  Zeker wanneer een patiënt zich voorstelt met de mededeling dat ze leukemie heeft. Terwijl ze zelf niet doorhebben wat ze werkelijk hebben.

 

Vier moment

Op de kinderafdeling liggen er patiënten van leeftijden van 3 dagen tot 18 jaar oud. Zo ook een patiënt welke haar Havo examens tijdens haar kuren heeft behaald. Om dit te vieren heeft FoodforCare deze patiënt het FoodforCare taartje aangeboden. De patiënt vond het geweldig om het chocoladetaartje te krijgen en waardeerde het enorm dat er op deze manier aan haar gedacht werd. De patiënt vond het chocoladetaartje erg lekker!

 

Marvin Blommers & Clim Muijselaar

Conceptual Supervisors FoodforCare