Verspilling voeding Radboudumc mede door FoodforCare gedaald tot 11%

Amsterdam, 6 januari 2017

Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40 tot 11%. Het Radboudumc heeft in de periode van 2012-2014 zelf al forse stappen gezet qua dervingsreductie (van 40 naar 25%), zoals het verkleinen van de portiegrootte en door de reservemaaltijden tot een minimum terug te brengen. Vervolgens zijn de verspillingscijfers verder gedaald tot 11% in samenwerking met FoodforCare. Deze daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per dag kleinere gerechtjes worden aangeboden.

De 800 gerechtjes van FoodforCare zijn, in tegenstelling tot diverse diepvries concepten, speciaal ontwikkeld met verse, gezonde ingrediënten en bevatten belangrijke voedingswaarden die voor de individuele patiënt en zijn/haar herstel belangrijk zijn. Patiënten krijgen gedurende de dag op zeven eetmomenten kleine, smaakvolle gerechten geserveerd gedifferentieerd naar alle patiënt/dieetgroepen. De patiënt heeft per ronde de keuze uit drie verschillende gerechten, die op gastvrije wijze worden aangeboden.

FoodforCare leidt ertoe dat er een gesprek plaatsvindt tussen patiënt en de -door FoodforCare opgeleide- voedingsassistent, waarbij gezamenlijk gekozen wordt voor een gerecht. Daar de patiënt ter plekke kiest waar hij/zij zin in heeft wordt de derving enorm beperkt. Tevens wordt kennis opgebouwd door registratie van alle gerechten. Hierbij wordt zowel inzichtelijk wat de populaire gerechten zijn als ook wat de daadwerkelijke intake is qua voedingswaarden.

Uit het patiënttevredenheidsonderzoek blijkt dat patiënten FoodforCare met een 8,6 (voeding) en zelfs met een 9,5 (service door voedingsassistent) waarderen. Op dit moment wordt FoodforCare op alle 21 afdelingen van het Radboudumc en in het Amalia kinderziekenhuis aangeboden.

Het concept wordt wetenschappelijk onderzocht om te evalueren of FoodforCare ook bijdraagt aan optimale voedingsinname De eerste resultaten volgen nog.
FoodforCare is een initiatief van jonge (AYA) kankerpatiënten, Radboudumc en Maison van den Boer.


Voor meer informatie:
Radboudumc: Marloes de Vink, 06 52 02 81 72
FoodforCare: Helen Faasse tel 0654747050 helen.faasse@foodforcare.nl