FoodforCare ontwikkelt specifieke productlijn voor patiënten die dialyseren in Radboudumc

FoodforCare specialiseert zich in de ontwikkeling, productie en dienstverlening van hoogwaardige voedingszorg. Het concept kenmerkt zich door een hoge mate van differentiatie en wetenschappelijk onderzoek en is ontwikkelt door Radboudumc en Maison van den Boer. Het recent gepubliceerd stuk in Tijdschrift Voor de Geneeskunde bevestigt de verbeterde voedingsinname.

Met de ontwikkeling van een specifieke lijn voor nierpatiënten leveren FoodforCare en Radboudumc zorg op maat af. Met name voor nierpatiënten (al dan niet dialyserend) is het lastig schipperen in wat er beter wel en niet gegeten kan worden. De hoeveelheid vocht, natrium, kalium, eiwit en fosfaten spelen een rol. Door een cyclus op maat te ontwikkelen wordt de patiënt enerzijds ontzorgd in de zoektocht van wat er wel en niet gegeten kan worden; anderzijds wordt er voorlichting gegeven over de mogelijkheden om smaakvol te eten en drinken in de thuissituatie.

Het belangrijkste uitgangspunt op de dialyse is het geven van een voorbeeldfunctie, bijvoorbeeld ten aanzien van voeding die eiwitrijk is, natriumbeperkt en kaliumbeperkt. Bijvoorbeeld gehaktballetjes zonder zout. Verder wordt er ook een fruitsalade (kleine portie van 80 gram) verstrekt met alleen kleine stukjes fruit met een laag kaliumgehalte. Een voorbeeld van een dergelijk gerecht is pizza. Iedere pizza in de winkel is bij voorbaat te zout, of bevat teveel kalium. Door specifiek voor dialyserende patiënten te koken kunnen zij genieten van een natriumarme, kaliumbeperkte pizza; die door gebruik van zoutarme kaas, verse groenten en verse kruiden goed op smaak is!

Een hoge standaard van voedingszorg op maat dus, waarbij in samenspraak met diëtist, patiënt en afdeling specifiek gekeken is naar de hoeveelheid natrium, kalium, eiwit én fosfaat. Patiënten worden verrast met kleine handzame gerechten die tijdens de dialyse genuttigd kunnen worden. Omdat patiënten vermoeid of deels immobiel zijn is gekozen voor eenvoudig te nuttigen gerechten en bijbehorende presentatiematerialen. De komende maanden wordt nauwkeurig bijgehouden in welke mate aan de voedingsbehoefte van patiënten wordt voorzien. FoodforCare biedt de formule landelijk aan vanaf januari 2019.