Nieuw in het Radboudumc: zes weken lang iedere dag nieuwe gerechten

De gemiddelde ligduur in het ziekenhuis is 4,5 dag (CBS, 2018). Veel patiëntgroepen liggen helaas langer in het ziekenhuis. Om voor deze patiënten voldoende variatie in het assortiment te creëren heeft FoodforCare een zesweekse cyclus ontwikkeld. Gedurende zes weken krijgt de patiënt diverse nieuwe shake, soepen, salades, snacks, warme maaltijden en desserts aangeboden. Zeven keer per dag verse hoogwaardige gerechten ontwikkeld op basis van de behoefte van de patiëntgroep.

 

250 gram groenten halen op een dag? Voor het merendeel van de afdelingen in het ziekenhuis is het juist belangrijk om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen, maar bijvoorbeeld de afdeling verloskunde is juist gebaat bij voldoende groenten op een dag. Om niet alleen extra groenten te verstrekken bij de warme maaltijd is groente een belangrijk ingrediënt in onze vers gemaakte courgette en bloemkoolsoep. De salades zijn een ideale productgroep om de combinatie van energie, eiwitten en groenten te verwerken. Nieuwe salades zijn, salade met kip, paprika en augurk, een heerlijke Italiaanse caprese salade, Griekse salade en de tabouleh salade met garnaal!

 

In het ziekenhuis maken we tijdens de snackronde een feestje van het assortiment, de voedingsassistent biedt de patiënt aantrekkelijke appelflappen, cheesecake, mini hamburger, kipnuggets, mini loempia’s, quiches en brownies aan.

De Hollandse maaltijden zijn tijdens deze wintermaanden populair, de rookworst met boerenkoolstamppot, sukade met aardappel en rode kool en draadjesvlees met hutspot zijn geliefde gerechten. Deze maaltijden bevatten allemaal meer dan 20 gram eiwitten wat belangrijk is voor het herstel van de patiënt. Naast de maaltijden met vlees is in het ziekenhuis en revalidatie ook steeds meer aandacht voor de vegetarische maaltijd. Patiënten hebben nu ook keuze uit een vegetarische pilav met rijst, pita falafel met groenten, ravioli met spinazie en ricotta en een groene curry.

 

Souschef Daan Duives over de zes-weekse cyclus:
De nieuwe zesweekse menucyclus van FoodforCare biedt een gezond, gevarieerd en aantrekkelijk aanbod. De afgelopen periode heb ik met veel plezier gewerkt aan het ontwikkelen van een zesweekse menucyclus voor Food for Care. Deze uitgebreide cyclus biedt meer variatie voor patiënten met een langere ligduur. Ook zorgt het voor mogelijkheden om processen in de FoodforCare keuken verder te optimaliseren. Bij het ontwikkelen van de nieuwe cyclus is een aantal andere speerpunten meegenomen. Zo zijn de gerechten meer ‘smaakgestuurd’ en is er weer minder zout gebruikt. Door bijvoorbeeld kruiden, specerijen en andere natuurlijke toevoegingen of door andere bereidingswijzen, zijn de gerechten toch vol van smaak. Bij het ontwikkelen van de gerechten is toegewerkt naar een rijkere inname van eiwitten. We maken geen gebruik van kunstmatige eiwitpoeders, omdat we geloven in de kracht van zoveel mogelijk natuurlijke producten. De cyclus biedt veel variatie en staat voor de hedendaagse Nederlandse eetcultuur. Hierin komen zowel afleidingen van de traditionele Hollandse pot, als ook veel invloeden uit andere landen terug.


De nieuwe zesweekse menucyclus van FoodforCare staat voor gezond, gevarieerd, met smaak voorop! Iedere patiëntengroep heeft een eigen zesweekse cyclus, de differentiatie van de energie- en eiwitrijke, richtlijnen goede voeding of natriumbeperkte maaltijden is ook voor de zes weekse cyclus van toepassing. Niet alleen in het ziekenhuis wint de patiënt aan variatie, maar dezelfde ontwikkeling geldt voor revalidanten in een revalidatiekliniek en patiënten in de thuissituatie. Deze doelgroepen krijgen op dit moment ook allemaal een gevarieerde zes weekse cyclus.