Nieuwe training over voeding in relatie tot herstel en welbevinden bij kankerpatiënten

Het Flevoziekenhuis, Radboudumc en de FoodforCare Academy ontwikkelden in de afgelopen twee jaar een trainingsmodule die de Medewerkers Voeding inzicht geven en leren over voeding bij kanker. De training is voor klassikaal gebruik en e-learning ontwikkeld.

In 2018 kregen 116.500 mensen kanker (Volksgezondheid en zorg, 2018). Kanker is een verzamelnaam voor een ziekte die veel voorkomt in de klinische zorg en waarbij het belang van goede voeding voor de patiënt en behandelaar een grote rol speelt.

De voedingsassistenten worden meegenomen in het ontstaan van kanker en door middel van een spel worden risicofactoren van kanker behandeld.

 

Waarom is voeding zo belangrijk voor een patiënt met kanker?

Iedere patiënt en iedere kankersoort kent verschillende klachten waardoor eten en/of drinken moeilijker is. In de module wordt uitgelegd wat de oorzaak is van mogelijke klachten en hoe de medewerker het beste met deze klacht om kan gaan. De onderwerpen ondervoeding, energie en eiwitten komen aan bod.

Iedereen kan van elkaar leren. De e-learning is tot stand gekomen door patiënten, voedingsassistenten, diëtisten, verpleegkundigen en artsen te vragen over de adviezen die zij vaak geven.

Krijg je van koffie drinken kanker? Mag ik vlees, vis en zuivelproducten eten? Zijn biologische producten beter voor mij? Allemaal vragen die vaak aan de voedingsassistent worden gesteld. Over voeding wordt veel gesproken, maar wat is nu de waarheid? De e-learning neemt verschillende feiten en fabels over kanker door.

 

Voor vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u terecht bij:

Roos Duijts
06-10013011
roos.duijts@foodforcare.nl