Hoe je voeding voor patiënten onweerstaanbaar maakt

Wat is de kracht van FoodforCare? Jan Heuvel is strategisch innovator en auteur van het boek De Onweerstaanbaarheidstheorie. Geïnspireerd door wat hij over FoodforCare had gehoord, ging hij in gesprek met directeur Siebe Geerdsema. In onderstaande blog beoordeelt Jan Heuvel de formule aan de hand van zijn eigen theorie.

FoodforCare heeft zich de volgende vraag gesteld: hoe kun je voeding voor patiënten onweerstaanbaar maken? Zodat ze niet moeten, maar willen eten? En er dan ook nog eens sneller door herstellen? Het antwoord dat FoodforCare heeft gevonden is in de ogen van Jan drieledig: 1) personaliseer de voeding op basis van het profiel van de patiënt, 2) zorg voor de hoogste kwaliteit van ingrediënten en bereiding en 3) presenteer het op een manier dat het water je in de mond loopt.

Volgens de Onweerstaanbaarheidstheorie is een product of een dienst onweerstaanbaar als het voor de gebruiker kristalhelder is, persoonlijk relevant, volstrekt geloofwaardig, onderscheidend én inspirerend. Voldoet de traditionele ziekenhuisvoeding daaraan? Dit is natuurlijk alleen een retorische vraag. Het aanbod van FoodforCare verdient naar Jans mening wel het stempel Onweerstaanbaar.

Want in plaats van de standaardhap die patiënten geserveerd krijgen, biedt FoodforCare personalised nutrition, een combinatie van hoogwaardige en verse maaltijden, dieetgerichte dienstverlening en begeleiding, afgestemd op de individuele patiënt en zijn voedings- behoefte. Het ziet er enorm lekker uit en voeding wordt via deze weg geïntegreerd samen met medicatie (die daardoor ook nog eens vermindert), medische behandeling en beweging. En dat tegen kosten die vergelijkbaar zijn met die van de eigen of uitbestede keukens van ziekenhuizen.

De overtuiging van FoodforCare is dat elke patiënt iedere dag recht heeft op lekker eten en drinken dat bijdraagt aan het welbevinden en het herstel aantoonbaar bevordert – super relevant nu ligtijdverkorting een speerpunt is van ziekenhuizen. En FoodforCare gaat nog verder. Als logische volgende stap is FoodforCare bezig met uitbreiding naar de thuiszorgmarkt, zodat de patiënt thuis ook van deze benadering kan profiteren. Als mensen patiënt-af zijn kunnen zij blijven profiteren, doordat zij tot echt nadenken zijn aangezet over wat eten met je kan doen.

Onweerstaanbaar betekent dat je er niet om heen kunt. Waarom zou u dat wel kunnen?