FoodforCare ontwikkelt speciale voedingslijn voor longrevalidatie

FoodforCare heeft een specifieke voedingslijn ontwikkeld voor longrevalidatie. Die wordt de komende maanden aangeboden aan patiënten in Dekkerswald, een satellietlocatie van het Radboudumc voor longrevalidatie en longgeneeskunde. Betreffend facilitair personeel op de locatie Groesbeek treedt in dienst bij FoodforCare.

De voedingszorg op maat is ontwikkeld met diëtist, patiënt en afdeling. Zij keken specifiek naar hoeveelheden eiwit, calorieën, natrium en de consistentie van gerechten en dranken. Het aanbod kent hogere voedselveiligheidseisen doordat in kliniek relatief veel tuberculose behandeld wordt en kent bovendien een multicultureel aanbod door het hogere percentage allochtone patiënten. De komende maanden wordt nauwkeurig bijgehouden hoe de maaltijden in de voedingsbehoeften van patiënten voorzien.

Cyclus
Voor de longrevalidatie is een aangepast schema van maaltijdverstrekkingen gemaakt en is rekening gehouden met eiwitintake voor of na (fysio)therapie. Patiënten krijgen ook voorlichting over smaakvol eten en drinken. Het gedifferentieerde assortiment is alles behalve Hollandse pot en heeft een ontwikkelingstijd van bijna een jaar gekost. Denk bijvoorbeeld aan lekkere kipdrumsticks, viscurry, harissa dressing, chili dressing en Surinaamse chutney.

Eetmomenten
FoodforCare is een initiatief van jongeren met kanker (AYA), Radboudumc en Maison van den Boer. Het specialiseert zich in ontwikkeling, productie en dienstverlening van hoogwaardige voedingszorg. Dit vanuit het idee dat patiënten recht hebben op iedere dag lekker eten en drinken dat bijdraagt aan welbevinden en herstel bevordert. Verse en voedzame gerechten worden verdeeld over zes eetmomenten per dag.