FoodforCare succesvol van start in OLVG

AMSTERDAM – OLVG, hét stadsziekenhuis van Amsterdam, is een pilot gestart met gezonde patiëntenvoeding van FoodforCare. Sinds december eten patiënten op locatie Oost zes kleinere en voedzame maaltijden per dag. In januari heeft ook locatie West zich bij de pilot aangesloten. Met de introductie van het innovatieve voedingsconcept wil OLVG eten voor patiënten aantrekkelijker maken en daarmee de zorg verbeteren. De eerste resultaten zijn positief.

Zes kleine maaltijden
‘Het is wetenschappelijk bewezen dat patiënten met behulp van de aangeboden gerechten meer energie en eiwitten binnenkrijgen’, vertelt Monique Admiraal, diëtist bij OLVG. ‘Dat heeft niet alleen met de samenstelling van de gerechten te maken, maar ook met de frequentie: zes kleinere maaltijden per dag in plaats van drie grotere maaltijden. Door de verbeterde voedingstoestand kunnen patiënten sneller herstellen en verkorten we de ligduur.’

Meer keuze voor patiënt
Voedingsassistenten komen meerdere keren per dag met verschillende gerechten langs op de afdeling. Patiënten kiezen vervolgens zelf welke en hoeveel gerechten ze willen. Zo kunnen ze voor het ontbijt bijvoorbeeld kiezen uit zuivelproducten, verschillende eiergerechten en verse broodjes. Tussen de hoofdmaaltijden door krijgen patiënten smoothies en gezonde snacks aangeboden.

Patiënttevredenheid
Tijdens de pilot wordt voortdurend de patiënttevredenheid gemeten, en waar nodig bijgestuurd. De eerste reacties zijn positief. ‘Behalve dat er het er fijn uitziet, zo in die mooie kleine pannetjes, is het ook ècht lekker’, schrijft een gast. ‘Een paar keer per dag een kleinere hoeveelheid is beslist ook prettiger dan drie keer een vol bord. Wij hoorden dat het een pilot betreft, maar hopen dat het voor àlle afdelingen gaat gelden!’

Wereldse keuken
De menukaart van FoodforCare is voor OLVG uitgebreid met extra gerechten. ‘Er wonen maar liefst 180 verschillende nationaliteiten in Amsterdam’, vertelt Roos Duijts, productmanager bij FoodforCare. ‘Daarom hebben we nieuwe gerechten ontwikkeld, geïnspireerd door de wereldse keuken. Curries en Turkse pizza, bijvoorbeeld. We hebben ook vegetarische en veganistische gerechten en houden rekening met patiënten die bijvoorbeeld halal willen eten.’

Nieuwe beleving
De nieuwe gerechten worden nu op vier afdelingen op locatie Oost en West geserveerd. Michel Overwijk, hoofd Eten en Drinken van OLVG, ziet dat de eerste resultaten positief zijn: ‘Dit voedingsconcept is een nieuwe beleving voor patiënten, ze verwachten dit niet in een ziekenhuis. De gerechten zien er mooier uit en smaken beter. We merken dan ook dat de patiënten beter eten en dus meer voedingstoffen binnenkrijgen.’

De komende maanden gaat OLVG de maaltijden ook op andere afdelingen serveren. Het is de verwachting dat in het najaar van 2020 het hele ziekenhuis over is naar het nieuwe voedingsconcept.