Eerste ervaringen met social learning in de FoodforCare Academy

Sinds kort biedt FoodforCare binnen de Academy een nieuwe manier van leren aan: social learning. Dat staat voor het delen van kennis en ervaringen met elkaar. Op 11 maart is de eerste cursus online gegaan en elke maand volgt een nieuwe. In deze blog deelt Lotte Brands, moderator van FoodforCare Academy, de eerste ervaringen uit de social learning leeromgeving.

Een nieuwe manier van leren
De FoodforCare Academy was op zoek naar een nieuwe manier van trainingen geven aan alle medewerkers. Social learning biedt veel mogelijkheden voor de Academy, zoals het starten van discussies met medewerkers en de mogelijkheid om het beheer en de ontwikkeling van de cursussen in eigen hand te hebben. Voorheen werd alleen de kennis getest van de werknemers, nu kunnen zij hun kennis testen en daarnaast praktijkervaringen delen of leren van elkaar. De medewerkers worden enthousiast van het feit dat zij hun mening mogen laten horen, vragen kunnen stellen en de input van collega’s kunnen bekijken in de cursus.

Ontwikkeling van cursussen met professionals in de praktijk
De cursussen in de FoodforCare Academy worden ontwikkeld door diëtisten van FoodforCare en de input van medewerkers. De kennis en kunde van deze professionals in de praktijk spelen een cruciale rol bij het uitdragen van de werkzaamheden in zorg rondom voeding, zoals: het stimuleren op energie- en eiwitrijke gerechten voor de patiënt. Uiteindelijk streven wij ernaar dat de cursussen van de FoodforCare Academy de patiënt ten goede zullen komen.

Overgang van e-learning modules naar social learning
Het was even schakelen tijdens de ontwikkeling van de eerste cursussen. Een hele nieuwe manier van leren voor de medewerkers, betekent ook een nieuwe manier van cursussen ontwikkelen voor ons als professionals. Roos Duijts en ik zijn beiden diëtisten bij FoodforCare. Toen wij zijn gestart social learning bij Next Learning Valley hebben wij hiervoor trainingen gekregen van Jos Maassen en John van Erp. Met deze trainingen zijn wij stap voor stap de cursussen in de FoodforCare Academy gaan ontwikkelen. Vooral de vraag ‘welke vraag stel je hierbij en wat is je doel hierbij?’ was een veelvoorkomende vraag tijdens deze trainingen. Ook het bepalen van XP punten, instellingen van de cursussen en het nadenken over hoe de moderator rol eruit gaat zien waren belangrijke onderdelen in de ontwikkeling.

Benieuwd wat ik belangrijk vindt als moderator? Ik vertel het je in deze blog.

Voordelen van social learning
Door de vele verschillende content die toegevoegd kan worden, zijn er veel meer mogelijkheden om de kennis van de medewerkers uit te breiden. Doordat wij deze content en vragen die zij zelf moeten beantwoorden koppelen aan de praktijk wordt de inhoud persoonlijker en kan de kennis ook worden toegepast in de praktijk. Een ander voordeel is dat de medewerkers op een creatieve, speelse en betrokken manier getraind blijven.

Veelbelovende reacties van medewerkers

Niet alleen wij zijn enthousiast over de cursussen en manier van leren, ook de professionals die geholpen hebben in de ontwikkeling zoals de diëtisten van het Radboudumc zien veel voordelen in social learning en zijn tevreden met de content in de cursussen. De teamleiders die o.a. klaar staan voor alle vragen van de medewerkers op de werkvloer laten hen enthousiasme ook blijken. 'Een vooruitgang is het zeker, dit is zeker iets waar wij en de werknemers heel erg blij mee gaan zijn.'

De eerste reacties van de werknemers zelf zijn ook erg positief. Hieronder een paar reacties van de werknemers die wij na de eerste cursus hebben ontvangen:

'De cursusvoedingsleer die wij online moesten maken was erg leerzaam en vooral heel fijn om je geheugen even op te frissen. Dit werd gedaan op een leuke en speelse manier met veel afwisseling, je leert hierdoor makkelijker en tussendoor werd je ook nog eens getoetst d.m.v. vragen van de moderator en de kleine toets aan het einde van de levels. Deze manier van lessen maakt leren leuker.'

'Wat een leuke manier van leren zeg! Als opleidingskundige in opleiding word ik hier heel vrolijk van. Leuk dat je wordt uitgedaagd om te reageren omdat je er dan punten mee verdiend, dat werkt heel goed! Ook heel tof dat je kunt zien wat anderen gereageerd hebben. Zo leer je met en van elkaar, dat is de beste manier om iets te leren.'

'Ik ben heel enthousiast, echt een vooruitgang wat betreft de vorige online trainingen! Het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen omdat je het kunt opdelen in kleine stukjes. Veel variatie, het reageren op elkaar en daardoor ook leren van de antwoorden van iemand anders is echt een zeer groot pluspunt.'

Rol als moderator
Wat is belangrijk voor de rol als moderator? Ik benoem hieronder drie punten die ik belangrijk vind in mijn rol als moderator.

1. Als moderator vind ik het belangrijk dat de vragen persoonlijk en gekoppeld zijn aan de praktijk, hierdoor hebben de deelnemers de kans om hun mening te laten horen en kunnen wij ervoor zorgen dat hen mening wordt gehoord en meegenomen in de ontwikkeling van het voedingsaanbod en de cursussen. Dit is een belangrijk onderdeel voor zowel ons als voor de medewerkers die het voedingsaanbod uitdragen naar de patiënt toe.

2. Er moet een balans zijn in je rol als moderator. Niet alle reacties en leerobjecten moeten worden gecontroleerd of toezicht over worden gehouden, juist het motiveren, waarderen en combineren van inbreng van deelnemers vind ik belangrijk.

3. Ik vind het belangrijk dat de rol als moderator bekend is bij de deelnemers, dus dat zij weten wat de rol van de moderator inhoudt, waar ze terecht kunnen voor vragen bij mij als moderator en vooral dat ik samen met hen in gesprek kan gaan.

Vooruitblik
In de FoodforCare Academy zal iedere maand een cursus online komen te staan, de medewerkers worden het hele jaar door getraind. Momenteel zijn wij ook bezig met een module voor medewerkers in de zorg, hierin worden de belangrijke onderwerpen behandeld, zoals het belang van eiwitten, voeding per ziektebeeld en de combinatie voeding en beweging.

Mocht je vragen hebben over de FoodforCare Academy, mail dan naar roos.duijts@foodforcare.nl of lotte.brands@foodforcare.nl.