nieuws van FoodforCare

De gemiddelde ligduur in het ziekenhuis is 4,5 dag (CBS, 2018). Veel patiëntgroepen liggen helaas langer in het ziekenhuis. Om voor deze patiënten voldoende variatie in het assortiment te creëren heeft FoodforCare een zesweekse cyclus ontwikkeld. Gedurende zes weken krijgt de patiënt diverse nieuwe shake, soepen, salades, snacks, warme maaltijden en desserts aangeboden. Zeven keer per dag verse hoogwaardige gerechten ontwikkeld op basis van de behoefte van de patiëntgroep.
FoodforCare specialiseert zich in de ontwikkeling, productie en dienstverlening van hoogwaardige voedingszorg. Het concept kenmerkt zich door een hoge mate van differentiatie en wetenschappelijk onderzoek en is ontwikkelt door Radboudumc en Maison van den Boer. Het recent gepubliceerd stuk in Tijdschrift Voor de Geneeskunde bevestigt de verbeterde voedingsinname.
Veghel - Medewerkers van de afdeling foodservice in het Flevoziekenhuis krijgen vanaf oktober een e-learning training aangeboden over voeding en dranken. Het Flevoziekenhuis wil met deze modules de kennis van de foodservicemedewerkers vergroten en de gastvrijheid verhogen.
Revalidatiecentrum Revant en voedingsformule FoodforCare zijn per 1 oktober een samenwerking aangegaan. Revant neemt het voortouw binnen de specialistische revalidatie door voeding aan herstel te koppelen. De samenwerking kent drie pijlers: revalidantgericht, innovatief en bewezen succes.
Het CTO-Zuid (Centrum voor Topsport en Onderwijs) gevestigd op de sportcampus in Eindhoven gaat na een pilotperiode definitief een samenwerking aan met FoodforCare onder de naam FoodforSports.
Scelta Mushrooms ontwikkelde een natuurlijke smaakversterker van voetjes en blancheervocht van champignons. Wat voorheen een volumineuze reststroom was leidt nu tot een geconcentreerde extreme smaakverbeteraar van natuurlijke ingrediënten.
Na 23 dagen, 12 steden en zo’n 100 voorlichtingssessies is de EetJeBeter roadshow 2018 afgelopen vrijdag met een prachtig resultaat afgesloten in Bergen op Zoom. In mei trok de EetJeBeter-truck door Brabant om kookclinics en voorlichting te geven aan diabetes II-patiënten en geïnteresseerden.
Gezond en gevarieerd eten heeft veel impact op het verloop van diabetes II. Vijf maatschappelijk betrokken partners zien daar een kans liggen. Zij vormen de kartrekkers achter EetJeBeter: een initiatief dat diabetes II-patiënten inspireert om nieuwe, gezonde kookroutines te ontdekken.
Het nieuws staat bol van berichten dat patiënten in Nederland ondervoed zijn. Een van de oorzaken hiervan is dat de gemiddelde patiënt niet op de hoogte is van zijn verhoogde eiwitbehoefte. Foodforcare ontwikkelde een app die hier inzicht in geeft.
Meer eiwitinname dankzij zes keer per dag kleine gerechten.

Eerste resultaten onderzoek voedingsconcept FoodforCare

Alle patiënten in het Radboudumc krijgen zes keer per dag kleine gerechten. Uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s blijkt nu dat zij hierdoor o.a. meer eiwitten binnen krijgen en beter in hun energiebehoefte worden voorzien dan wanneer ze de traditionele drie maaltijden per dag krijgen. De resultaten verschijnen vandaag in Clinical Nutrition.
Deze week geeft het Philips Stadion het startschot naar een gezonde en sportieve levensstijl voor haar medewerkers. Een nieuw initiatief onder leiding van FoodforSports en Maison van den Boer, waarbij het personeelsrestaurant is omgetoverd tot een ‘Foodgym’, de gezonde speeltuin voor medewerkers.
24 februari 2017 – Beter en lekkerder eten in het ziekenhuis. Betere gezondheid en sneller herstel en dat tegen gelijkblijvende kosten. Dat is waarom CbusineZ gaat investeren in FoodforCare. Op dit moment wordt in het Radboudumc al samengewerkt met FoodforCare. Doel is dat ook andere ziekenhuizen aanhaken. Om het belang van goede voeding en herstel te onderbouwen, wordt momenteel onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan door het Radboudumc en de FoodforCare Foundation. De samenwerking moet er bovendien toe leiden dat het concept op korte termijn ook voor en na een ziekenhuisopname aangeboden gaat worden. Bij patiënten thuis.
Trek uw kookschort aan, we duiken weer traditiegetrouw de keuken in! 110 enerverende jaren Koninklijke Van den Boer Groep, 110 mooie culinaire gerechten. Een kook- , kijk- en kennisboek, waarin dit keer 110 relaties, vrienden, ambassadeurs, collega’s, familie of een combinatie daarvan, ons hun favoriete gerecht hebben aangedragen.
Sinds 2012 is de verspilling van voeding voor patiënten in het Radboudumc gedaald van 40 tot 11%. Het Radboudumc heeft in de periode van 2012-2014 zelf al forse stappen gezet qua dervingsreductie (van 40 naar 25%), zoals het verkleinen van de portiegrootte en door de reservemaaltijden tot een minimum terug te brengen. Vervolgens zijn de verspillingscijfers verder gedaald tot 11% in samenwerking met FoodforCare. Deze daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per dag kleinere gerechtjes worden aangeboden.
RadboudUMC is geheel over naar FoodforCare. Vanaf 4 juli zijn we gestart met het uitserveren van FoodforCare gerechten op de kinderafdeling. Dit is een bijzondere ervaring, omdat wij als Conceptual Supervisors niet gewend zijn om met zieke kinderen om te gaan. Als Conceptual Supervisors is ons doel het concept te bewaken en de afdeling zo rustig mogelijk over te laten gaan naar FoodforCare
Deze donderdag ben ik samen met een delegatie van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) uitgenodigd in Veghel bij FoodforCare voor een rondleiding en proeverij. Zowel als persoon als als nierpatiënt had ik nog niet eerder van Foodfor Care en haar ‘concept’ gehoord, laat staan geproefd.
Lekker en gezond eten staat bij het Radboudumc altijd al voorop. FoodforCare pakt tijdens de kerstdagen nog eens extra uit om voor de patiënten een fijn kerstgevoel te creëren met een speciaal ontwikkeld kerstmenu.
In januari 2012 werd bij mij kanker geconstateerd. Teelbalkanker was de diagnose en de voorgestelde behandelmethode was: drie chemokuren. Helaas werden het er voor mij, door omstandigheden, vier…., dit maakte het nog even extra zuur.
Eten in het Radboudumc is er het afgelopen jaar sterk op vooruit gegaan, zo blijkt uit de evaluatie van het nieuwe voedingsconcept FoodforCare. Zowel patiënten als medewerkers vinden dat de smaak, presentatie en het aantal eetmomenten verbeterd zijn. Op basis van deze positieve bevindingen heeft de Raad van Bestuur van het Radboudumc besloten door te gaan met FoodforCare voor het hele UMC. FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten (AYA’s), het Radboudumc en Maison van den Boer.
Sinds januari 2015 ben ik bekend met jullie concept. Toen had u een pilot lopen op de longafdeling van het Radboudumc. Nadat ik zes weken in coma heb gelegen en op de intensive care verbleef, ging ik daarna naar de medium care. Daar moest ik weer leren eten.
Wekker - Wakker! Herstellen van je ziekte met een kroket? Afgelopen week was Lucia Kilkens namens Radboudumc aan het woord over FoodforCare.
De tweede editie van de gezamenlijke businessgolfdag tussen Maison van den Boer en HyTEPS op 31 mei 2016 op Golfbaan De Stippelberg Gemert-Bakel was wederom zeer geslaagd mede door de bijzonder voedzame FoodforSports-lunch met gedegen toelichting door Maison van den Boer – allrounder Tim van Os...
Recent werd FoodforCare door Barbara van der Meij van Stuurgroep Ondervoeding van het Ministerie van Volksgezondheid,Welzijn en Sport geroemd als meest innovatieve voedingsconcept binnen ziekenhuizen tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten van Voedingsconcepten in Nederlandse Ziekenhuizen...
Op de expo zijn de diverse FoodforCare-gerechtjes aangeboden aan de delegatie van landbouwministers en -ambtenaren. Ter plaatse is de nieuwe samenwerking tussen FoodforCare en Koppert Cress gepresenteerd in een nagebootste ziekenhuisomgeving. Speciaal voor hartpatiënten worden de Natriumbeperkte gerechten van FoodforCare zeer smaakvol versterkt met verse cressen (zaailingen van planten), als natuurlijke extra smaakmakers en zoutvervangers...
Met het thema ‘Food to Be’ is deze expo een eerste editie van The STEC; een nationaal podium voor de nieuwste technologie. Martijn van Dam, Staatssecretaris van Economische Zaken heeft hierbij zowel FoodforCare als Koppert Cress persoonlijk uitgenodigd voor deelname aan FoodtoBe als voorbeeld in foodinnovatie...