VOEDINGSWAARDE EN DIËTEN

Bij FoodforCare wordt ieder gerecht beoordeeld op voedingswaarde. Aan de voedingswaarde per gerecht zijn strenge eisen gesteld om te kunnen bepalen wanneer een gerecht geschikt is voor een vastgesteld dieet. De verschillende diëten bij FoodforCare zijn:

Energierijk

Voor het energierijke dieet is rekening gehouden met meerdere gerechten op een dag en in de gerechten is gebruik gemaakt van volle producten

Eiwitrijk

Voor het eiwitrijke dieet is rekening gehouden met meerdere gerechten op een dag en in de gerechten is gebruik gemaakt van eiwitrijke producten

Richtlijnen Goede Voeding

De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad gelden als uitgangspunt voor adviezen over voeding en diëten. In deze Richtlijnen staan beschreven welke voeding aan te bevelen is voor een gezond mens

Vetbeperkt / MCT verrijkt

Een MCT-verrijkt dieet, streng vetbeperkt dieet moet gevolgd worden als de opname of transport van de gewone vetten verstoord is. Dit kan ontstaan na een operatie of bij bepaalde darmaandoeningen

Hypoallergeen

Alle ingrediënten waarvoor een allergie of intolerantie kan bestaan zijn uitgesloten. Zoals: kippenei, koemelk, soja, vis, pinda, noten, cacao, appel, banaan, tomaat, citrusfruit, spinazie, kruiden, paprika, varkensvlees, gerookt vlees, marmite, zuurkool, aardbeien, conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, geurstoffen en antioxidanten

Lactosevrij

Bij een lactose-intolerantie wordt lactose niet voldoende gesplitst bij de spijsvertering. Lactose-intolerantie kan een aangeboren aandoening zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ook kan er sprake zijn van een tijdelijke stoornis. De hoeveelheid lactose die men kan verdragen is per persoon verschillend

Koemelkeiwitvrij

Bij een allergie of intolerantie voor koemelkeiwit wordt dit dieet voorgeschreven

Kippen-eiwitvrij

Bij een allergie of intolerantie voor kippen-eiwit wordt dit dieet voorgeschreven

Glutenvrij

Gluten is een eiwit, dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Bij dit dieet worden geen gerechten voorgeschreven die gluten bevatten

Kaliumbeperkt

Bij een verminderde nierfunctie wordt er minder kalium uitgescheiden en kan het kaliumgehalte in het bloed te hoog worden. Een te hoog kaliumgehalte in het bloed kan leiden tot spierkrampen en hartritmestoornissen. Een kaliumbeperkt dieet wordt voorgeschreven als het kaliumgehalte te hoog is

Natriumbeperkt

Een natriumbeperkt dieet kan om verschillende redenen worden geadviseerd, bijvoorbeeld bij een verminderde nierfunctie, bij een hoge bloeddruk, wanneer de patiënt vocht vasthoudt, bij hartfalen of vanwege bepaalde medicijnen

Dik vloeibaar

Dik vloeibare voeding kan met een lepel gegeten worden. De consistentie wordt daarom ook wel ‘papdikte’, ‘yoghurtdikte’ of ‘honingdikte'

Vloeibaar

Vloeibaar voeding is drinkbare voeding, het kan ook door een rietje of met een lepel gegeten worden, maar is te dun om met een vork te eten

Zacht

Bij dit dieet wordt voeding voorgeschreven waarop weinig gekauwd hoeft te worden en die makkelijk weggeslikt kan worden

Diabetes Mellitus

Met het dieet voor patiënten met diabetes moeten hoge bloedsuikers worden voorkomen

FODMAP

Het FODMAP-beperkte dieet is bestemd voor patiënten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt gedurende minimaal 6 weken een aantal producten weggelaten uit de voeding

Eiwitbeperkt

Bij sommige nierziekten is de uitscheiding van ureum (een afvalproduct van de eiwitstofwisseling) onvoldoende. Daardoor kan het ureumgehalte in het bloed te hoog worden. Om dit te voorkomen moet de voeding minder eiwit bevatten, waardoor het ureumgehalte in het bloed binnen redelijke grenzen blijft

Onze diëtisten:

Roos Duijts Laura Nijland Helen Faasse

 

Allergenen

Van ieder gerecht van FoodforCare worden de allergenen bepaald. FoodforCare voldoet aan de wet Voedselinformatie (Europese Verordening 1160/2011). De voedingsassistent kan hierdoor van ieder gerecht de patiënt altijd informatie geven over de veertien wettelijk verplichte allergenen: gluten bevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine. Van ieder van deze allergeen heeft FoodforCare een unieke iconenset gemaakt:

 

Persoonlijke voorkeuren

Veel patiënten hebben door verschillende geloofsovertuigingen of persoonlijke overtuigingen een persoonlijke voorkeur. Bij FoodforCare wordt ieder gerecht beoordeeld op persoonlijke voorkeuren: vegetarisch, varkensvleesvrij, halal, rundvleesvrij, veganistisch.