Onderzoek eiwitsuppletie bij rehabilitatie: ook in de behandelingsfase?

In opdracht van het FoodforCare Fonds onderzoekt promovenda Sabine van Exter de impact van eiwitsuppletie tijdens prehabilitatie. Naast het verhogen van de dagelijkse eiwitinname werd gekeken naar voordelen voor spierkracht, herstel en aanvullende vitamines. De vraag is of deze resultaten ook toepasbaar zijn in de behandelingsfase.

Eiwitten bij prehabilitatie

Eiwitten zijn cruciaal voor herstel en voorbereiding op operaties, vooral bij oncologische patiënten. In dit onderzoek ontvingen patiënten een multimodale prehabilitatie met als doel hen fitter te maken voor een operatie. Een belangrijke focus lag op een hogere eiwitinname.

Verhoging van eiwitinname

Eiwitsuppletie verhoogde de dagelijkse eiwitinname aanzienlijk. Aan het begin haalde slechts 18,8% van de deelnemers het doel van ≥1,5 g/kg lichaamsgewicht per dag; na prehabilitatie was dit 56,3%. Het succes van hogere eiwitintake wordt vooral gevonden in de tussendoortjes. Vooral eiwitshakes, geconsumeerd tijdens avondsnacks, speelden hierin een grote rol.

Succesfactoren

Naast eiwitshakes droeg persoonlijke begeleiding door diëtisten bij aan het succes. Patiënten kregen advies om meer eiwitrijke voeding te eten, ook in de vorm van snacks.

De rol van vitamine D

Het eiwitsupplement bevatte ook vitamine D, belangrijk voor spierfunctie. Hoewel vitamine D een tekort kan compenseren en herstel ondersteunt, is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van de combinatie met eiwitten.

Conclusie

Eiwitsuppletie wordt goed geaccepteerd en verhoogt de dagelijkse eiwitinname effectief. Dit onderstreept het belang van voedingsinterventies bij herstel en voedingsstatusverbetering. De toepasbaarheid in de behandelingsfase wordt momenteel verder onderzocht.
Deel dit bericht via: