Wetenschap: Eiwitrijke maaltijden aan huis bereiden patiënt voor op operatie

Vera IJmker-Hemink. Protein-rich meal service to support peri-hospital patient care. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2021

Patiënten krijgen meer calorieën en eiwitten binnen in de weken voor een geplande operatie wanneer ze dagelijks 6 eiwitrijke maaltijden thuisbezorgd krijgen via een maaltijdservice. Reden voor IJmker-Hemink om dit onderzoek te doen.
De helft van de patiënten kreeg in de 3 weken voor opname 6 eiwitrijke maaltijden en snacks per dag, en mocht daarnaast eten wat ze wilden. De andere helft van de patiënten at zoals gebruikelijk. De patiënten hielden bij wat en hoeveel ze aten
Spreiding van eiwitinname In de FfC-groep was de intake van eiwitten en calorieën respectievelijk 16% en 19% hoger. Uitgesplitst naar maaltijdmoment bleken de patiënten vooral meer eiwitten te eten tussen ontbijt en lunch, en tussen lunch en avondeten. Dit is belangrijk voor de spreiding van eiwitinname gedurende de dag.
FfC-logo - Broccoli - RGB